Periyodik Bakım

Periyodik Bakım

Periyodik bakım; motorlu araçların belirli sürelerde ayar ve değişim işlemlerinin yapıldığı bakımlara periyodik bakım hizmeti içerisinde verilmektedir. Periyodik bakım hizmeti, araçların çalışır bölümlerinin kontrolünün sağlanması ve oluşabilecek arızaların önüne geçilmesini önlemede önemli rol oynamaktadır.

Aracın genel durumunun iyi olması güvenli ve konforlu bir sürüş keyfi yaşamaya da olanak tanımaktadır. 
Periyodik bakım sırasında;

1. Lastiklerin bakımı
2. Motor ve yağ değişimleri
3.Yağ filtresinin değişimi
4. Hava filtresinin değişimi
5. Polen filtresinin değişimi
6. Yakıt filtresinin değişimi
7. Akü bakım
8. Ateşleme bujisi kontrolü
9. Fren sisteminin kontrolü
10. Far ve aydınlatma sisteminin kontrolü
11. Klima sistemi
12. Süspansiyon sistemi
13. Egzoz sistemi 

Günlük periyodik bakımlarda;araçların lastik, far, elektrik, havalandırma, aynaların temiz olması düzgün çalışması kontrol edilmektedir. 

Haftalık periyodik bakımlarda; araçların lastik diş derinlikleri, iç ve dış temizlik, kaporta, emniyet kemeri, silecekler, jantlar ve akünün kontrolü sağlanmaktadır. 

Periyodik Bakım Ne Sıklıkla Yapılmalıdır?

Periyodik bakım işlemleri her araca göre değişiklik göstermektedir. Araçlara yönelik oluşturulan bu süreler araca özeldir. Her yıl gerçekleşen bakımlarda farklı değişkenler dikkate alınarak süreler belirlenmektedir. Buna bağlı olarak benzinli araç için 10 bin kilometre ile 15 bin kilometre temel alınırken dizel araçlarda bu süre 15 bin kilometre olacak şekilde devam etmektedir. 

İş makinelerinde periyodik bakım süreleri belirlenirkençalışma saati temel alınmaktadır. Saati dolduran araçlara gerekli bakım işlemleri uygulanmaktadır. Turbonun kullanıldığı veya ağır koşullarda çalışan araçlarda bakım süreleri 6 ayda bir olacak şekilde tekrar etmektedir. 
 
Periyodik bakım yaptırılmayan araçlar;araçların yıl içerisinde alması gereken olası arıza veya kazaları önlemede önemli rol oynamaktadır. Sürüş güvenliği tehlikeye atan veya aracın biranda arızalanmaması adına araçların belirli dönemlerde uzman servisler tarafından bakım görmesi gerekir. 

Araçların alması gereken bakımlara girmemesi hem maddi hem de manevi kayıpları beraberinde getirmektedir. Araçta oluşmuş veya oluşabilecek her sorun bu bakımlar sırasında tespit edilmekte ve teknisyenler tarafından hızlı bir şekilde bakım işlemlerine alınmaktadır. Bu anlamda her aracın periyodik bakımlarını zamanında yaptırması zorunlu kılınmıştır.
Osmangazi periyodik bakım işlemleri ile adından söz ettiren Otoklinik, Bosch kalitesi ile hizmetini tescillemektedir. Sağlıklı bir araç bakımı için kış bakımı ve bahar bakımı da ihmal edilmemelidir.

İlgili Konular

Yağ Pompası Arızası

Yağ Pompası Arızası

Rehbere git

Motor Neden Yağ Yakar?

Rehbere git
Motor Neden Yağ Yakar?
Trafik kazası sonrası neler yapılmalı?

Trafik kazası sonrası neler yapılmalı?

Trafiğin yoğun olması veya kurallara uymayan sürücülerin varlığı trafikte hatalı durumların oluşmasına sebep olmaktadır. Maddi hasarlı kazalardan sonra bir takım prosedürleri uygulamak oldukça önemlidir. Kaza sonrasında kaza tespit tutanağı düzenlemek ilk aşama olsa da polisi beklemek gerekebilmektedir. Örneğin, sürücünün ehliyetinin olmaması, sürücünün 18 yaş altı olması veya alkollü olması gibi durumlar kaza tespit tutanağı ile çözülebilecek durumlar değildir. Bazı durumlarda polisin işlemlere dahil olması gerekir.

Rehbere git

Klima Kompresörü Arızası

Rehbere git
Klima Kompresörü Arızası