Araç Bakım & Onarım

Araç Bakım & Onarım

Araçların her dönemde yüksek performans, uzun ömürlü motor kullanımı, yakıt tüketimi optimizasyonu ve güvenli sürüş sağlayabilmesi için araç bakım ve onarım işlemlerinin zamanında yapılması gerekmektedir.

Araç bakım ve onarım işlemleri birbirinden farklı yapılmaktadır. Bakım işlemleri belirli periyotlar arasında düzenli olarak yapılırken, onarım işlemleri spontane olarak gelişmektedir. Bakım işlemleri yıllık ve kat edilen kilometreye bağlı olarak yapılabilmektedir. Ayrıca bakım işlemleri aracın yağ bakımı, hava filtresi ve mikro filtresi gibi rutin değişim işlemleridir. Onarım işlemleri ise motor ikazı uyarısı, aracın belirli bölgesinden ses gelmesi gibi beklenmeyen hataların oluşmasından kaynaklanmaktadır.

Araç Bakım İşlemleri Neden Önemli?

Belirli periyotlarda kontrol edilme, değiştirme ve ayar işlemlerinin gerçekleştirilmesi araçlarda periyodik bakım olarak tanımlanmaktadır. Bakım işlemleri aracın performansını etkilemektedir.

Araçlara periyodik bakım yaptırıldığında, yürüyen aksamı ile ilgili detayların da kontrolü sağlanmaktadır. Bu sayede olası arıza durumlarının önüne geçilir ve güvenli sürüş keyfinin devamlılığını sağlar.

Araç bakımlarında yapılan periyodik kontroller şu şekilde sıralanabilir;
•             Yağ Filtresi Değişimi
•             Hava Filtresi Değişimi
•             Mikro Filtre Değişimi
•             Akü Bakımı
•             Lastik Bakımı
•             Klima Sistemi Kontrolü
•             Süspansiyon Sistemi Kontrolü
•             Motor yağı değişimi
•             Ateşleme Bujisi Kontrolü
•             Fren Sistemi Kontrolleri
•             Aydınlatma ve Far Sistemleri Kontrolü
•             Egzoz Sistemi Kontrolü

Periyodik bakım işlemleri araçlar için oldukça önem arz etmektedir. Zamanında ve özenle yapılan bakım işlemleri aracın uzun süre zarfı içerisinde problem çıkartmamasını sağlamaktadır. Ayrıca olası sorunların önceden tespit edilmesinde önem arz etmektedir.
Araç bakım ve onarım işlemleri birbirinden farklı yapılmaktadır. Osmangazi Araç bakım onarım işlemleriniz için randevu alabilirsiniz.

Araç Bakımı Periyodik Olarak Yapılmazsa Ne Olur?

Araçların periyodik bakımı hem aracın ömrü açısından hem de sürüş güvenliği açısından oldukça önem arz etmektedir. Bakımları yapılmamış araçlarda oluşan arızalar, zamanla daha büyük problemlere yol da açabilmektedir. Periyodik bakım işlemleri yapılmazsa, aracın bir parçasında meydana gelecek arıza, zincirdeki uyumu da bozabilir. Bu da daha maliyetli hasarları beraberinde getirir. Ayrıca sürüş güvenliği de tehlikeli bir hal alır. Bu nedenle araç bakım ve onarım işlemleri birbiriyle bağlantılı olarak ilerlemektedir.

Aracın periyodik bakım zamanları kullanım kılavuzunda da yazmaktadır. Araç bakım periyot aralıkları, bakım çizelgesine göre değişiklik göstermektedir. Bazı parçalar 10 bin de değişirken bazı parçalar 50 bin kilometrede değiştirilebiliyor.

İlgili Konular

Triger kayışı bittiğini nasıl anlarız?

Triger kayışı bittiğini nasıl anlarız?

Triger kayışı nedir; diğer bir adı zamanlama kayışı olarak bilinen triger kayışı, motorun çalışmasını sağlayan en önemli parçalardan biridir. Triger kayışı, sadece motorun performansı değil güvenliği açısından da kritik bir noktadadır. ? Triger kayışı aracın önemli bölümlerinden biri ile eş güdümlü çalıştığı için bakımı oldukça önemlidir. Triger kayışı, krank milinden topladığı hareketi, egzantrik miline ileterek subapların kolay bir şekilde açılıp kapanmasını sağlamaktadır. Aracın kalbi motor gibi düşünüldüğünde triger kayışı damarları oluşturmaktadır. Motorun çalışması...

Rehbere git

Silecek neden iyi silmez?

Sileceklerin iyi silmemesi; 1. Silecek tam basmıyor 2. Silecek tam silmiyor 3. Silecek lastiğinde sertleşme Silecek lastiğinde sertleşme; sertleşme sorununa çözüm olarak yapılması gereken ilk şey ılık suyla silecek lastiğinin silinmesidir. Bunu yaparken bezde siyahlıklar görülecektir. Silecek lastiğinin camla temas ettiği noktada grafit yapısı olduğundan kaynaklı beze siyah lekeler bulaşmaktadır. Bunu bilmeyen çoğu araç sahibi, her aracı yıkadığında, silecekleri kafasına göre silerek ömrünü kısaltmaktadır. Sertleşen lastiği yumuşatmak için bebek kremi kullanılmaktadır. ...

Rehbere git
Silecek neden iyi silmez?
Trafik kazası sonrası neler yapılmalı?

Trafik kazası sonrası neler yapılmalı?

Trafiğin yoğun olması veya kurallara uymayan sürücülerin varlığı trafikte hatalı durumların oluşmasına sebep olmaktadır. Maddi hasarlı kazalardan sonra bir takım prosedürleri uygulamak oldukça önemlidir. Kaza sonrasında kaza tespit tutanağı düzenlemek ilk aşama olsa da polisi beklemek gerekebilmektedir. Örneğin, sürücünün ehliyetinin olmaması, sürücünün 18 yaş altı olması veya alkollü olması gibi durumlar kaza tespit tutanağı ile çözülebilecek durumlar değildir. Bazı durumlarda polisin işlemlere dahil olması gerekir.

Rehbere git

Araç kısa far ayarı nasıl yapılır?

Sürücülerin çoğu araçların kullanım süresi boyunca far ayarı nasıl yapılır? Sorusuyla karşılaşmaktadır. Far, araçların ve karşıdan gelenin görülebilmesi için çalışan ve araç güvenliğini oluşturan temel bölümlerden biridir. Far sisteminin bozulması veya ayarlarının oynaması durumda yetkili bir araç servisinden konu ile ilgili yardım alınmalıdır. Far Ayarının Bozuk Olduğu Nasıl Anlaşılır? Far ayarının bozuk olup olmadığı yapılan far testi ile belli olmaktadır. Yıl içerisinde araçlara yapılan periyodik bakımlar sırasında far temizliği, ampul değişimi gibi işlemler sırasında...

Rehbere git
Araç kısa far ayarı nasıl yapılır?