Fren Sistemleri

Fren Sistemleri

Fren sistemi, motorlu araçların kilit parçalarından biridir. Fren, bir aracın hızını kesmek veya hızını yavaşlatmak için çalışan bir mekanizmadır. Motorlu araçların genelinde kullanılan bu sistem, araçtaki güvenliği sağlayan en önemli bölümdür.

Fren sistemlerinde meydana gelen sorunların mutlaka yetkili bir servis tarafından onarılması gerekir. Sürücünün ve diğer araç sahiplerinin can güvenliği açısından fren bakımlarının düzenli periyotlarda takip edilmesi gerekir. 

Fren Sistemi Çeşitleri

1. Hidrolik fren sistemi
Hidrolik fren sistemi çalışma açısından basit bir mekanizmaya sahiptir. Fren pedalına basıldığı andan itibaren piston hareket ederek yağ basıncı ile mevcut kaliper sistemi kapanır. Kaliperlerin kapanması tekerlek diskleri ve fren balatlarının birbirine sürtünerek aracın yavaşlamasını sağlar.
2. ABS fren sistemi
ABS fren sistemi, Avrupa Birliği yasaları baz alınarak zorunlu hale getirilmiştir. Türkçe karşıtı kilitlenme olarak bilinen bu sistem, tekerleklerin kilitlenmesini önlemek amacıyla kullanılmaktadır. Bunun yanında bu sistem, aracın direksiyon hâkimiyetini sağlayarak kontrol gücünü artırmaktadır. 
3. ASR fren sistemi
Antipatinaj sistemi olarak da tanımlanan ASR fren sistemi, aracın ani tepkilerinde yolculuk esnasında aracın patinaj yapmasının önüne geçmektedir. 
4. ESP fren sistemi
ESP fren sistemi, elektronik stabilite programının kısaltılmış adıdır. Bu sistem aracın yolculuk esnasında savrulmasını önleyerek dengede kalmasını sağlamaktadır. Ancak bir araçta ABS ve ASR sistemi yoksa ESP sistemi de etkisiz halde kalmaktadır. Bu anlamda ESP sistemi, diğer fren sistemlerini tamamlayıcı bir sistem olarak çalışmaktadır. 
5. EBD fren sistemi
Elektronik fren sistemi olarak bilinen EBD, ön ve arka frenlerdeki güç dağılımını yöneterek eşitlemektedir.
6. Motor freni
Motor freni, manyetik frenleme sistemi olarak tanımlanmaktadır. Aracın ani hızlarda yavaşlamasını sağlayan kuvveti oluşturmaktadır. 
7. MSR sistemi
MSR sistemi, motor freni düzenlemeye yarayan sistemdir. Aracın kaygan yollarda zorlanma veya yoldan çıkma gibi durumların oluşmasını engellemektedir. Unutmayalım ki güvenliğiniz için, fren sistemleri kalitesi önem arzetmketedir.
8. BAS sistemi
Fren yolunu kısaltmak için çalışan BAS sistemi, araçtaki fren sistemlerine destek sağlamak ve olası acil durumlarda fren sisteminin toplu bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır. 
Araçta yer alan her fren sistemi bireysel olarak değerlendirilse de sistemler toplu olarak çalışmaktadır.

İlgili Konular

Araç kısa far ayarı nasıl yapılır?

Araç kısa far ayarı nasıl yapılır?

Sürücülerin çoğu araçların kullanım süresi boyunca far ayarı nasıl yapılır? Sorusuyla karşılaşmaktadır. Far, araçların ve karşıdan gelenin görülebilmesi için çalışan ve araç güvenliğini oluşturan temel bölümlerden biridir. Far sisteminin bozulması veya ayarlarının oynaması durumda yetkili bir araç servisinden konu ile ilgili yardım alınmalıdır. Far Ayarının Bozuk Olduğu Nasıl Anlaşılır? Far ayarının bozuk olup olmadığı yapılan far testi ile belli olmaktadır. Yıl içerisinde araçlara yapılan periyodik bakımlar sırasında far temizliği, ampul değişimi gibi işlemler sırasında...

Rehbere git

Triger kayışı bittiğini nasıl anlarız?

Triger kayışı nedir; diğer bir adı zamanlama kayışı olarak bilinen triger kayışı, motorun çalışmasını sağlayan en önemli parçalardan biridir. Triger kayışı, sadece motorun performansı değil güvenliği açısından da kritik bir noktadadır. ? Triger kayışı aracın önemli bölümlerinden biri ile eş güdümlü çalıştığı için bakımı oldukça önemlidir. Triger kayışı, krank milinden topladığı hareketi, egzantrik miline ileterek subapların kolay bir şekilde açılıp kapanmasını sağlamaktadır. Aracın kalbi motor gibi düşünüldüğünde triger kayışı damarları oluşturmaktadır. Motorun çalışması...

Rehbere git
Triger kayışı bittiğini nasıl anlarız?
Silecek neden iyi silmez?

Silecek neden iyi silmez?

Sileceklerin iyi silmemesi; 1. Silecek tam basmıyor 2. Silecek tam silmiyor 3. Silecek lastiğinde sertleşme Silecek lastiğinde sertleşme; sertleşme sorununa çözüm olarak yapılması gereken ilk şey ılık suyla silecek lastiğinin silinmesidir. Bunu yaparken bezde siyahlıklar görülecektir. Silecek lastiğinin camla temas ettiği noktada grafit yapısı olduğundan kaynaklı beze siyah lekeler bulaşmaktadır. Bunu bilmeyen çoğu araç sahibi, her aracı yıkadığında, silecekleri kafasına göre silerek ömrünü kısaltmaktadır. Sertleşen lastiği yumuşatmak için bebek kremi kullanılmaktadır. ...

Rehbere git

Trafik kazası sonrası neler yapılmalı?

Trafiğin yoğun olması veya kurallara uymayan sürücülerin varlığı trafikte hatalı durumların oluşmasına sebep olmaktadır. Maddi hasarlı kazalardan sonra bir takım prosedürleri uygulamak oldukça önemlidir. Kaza sonrasında kaza tespit tutanağı düzenlemek ilk aşama olsa da polisi beklemek gerekebilmektedir. Örneğin, sürücünün ehliyetinin olmaması, sürücünün 18 yaş altı olması veya alkollü olması gibi durumlar kaza tespit tutanağı ile çözülebilecek durumlar değildir. Bazı durumlarda polisin işlemlere dahil olması gerekir.

Rehbere git
Trafik kazası sonrası neler yapılmalı?