Oto Elektrik Sistemleri

Oto Elektrik Sistemleri

Araçta bulunan akü, elektrik enerjisini kimyasal enerji gibi depo ederek elektrik enerjilerini birbirine çevirerek alıcılara gönderen bir üreteçtir.

Araçtaki elektrik enerjisi ile çalışan bölümlerin elektrik ihtiyacını karşılamak için kullanılır. Aracın aküsü, motorun çalışma sırasında, ateşleme sistemine, marş motoruna, yakıt sistemine ve diğer elektrikli sistemlere güç temin eder. Ayrıca enerji depolayarak araçta dijital olarak çalışan saat, alarm, radyo ve yol bilgisayarı gibi elektronik parçaları gerekli gücü sağlar.

Akü kontrolünde;
1. Eleman toz kapaklarında tıkanmaya
2. Kutup başlarında darbe veya erimeden kaynaklı bükülmeler
3. Akü kutusu ve kapağında çatlak, kırık, delik, erime ve ezilmeler
4. Akü kontrolünde elektrolit seviyesi ölçümü
5. Akünün üzerinde yer alan kutup başlarının kısa devre olmasına yol açan maddelerin bulunma işlemi gözle yapılan bakımlar ile bulunmaktadır.
Bunun yanında; akü test cihazı aracılığıyla şarj seviyesi ve yükleme ölçümleri yapılmaktadır. 

2. Alternatörün bakımı ve şarj kontrolü
Şarj sistemi, motordan sağladığı enerjiyi elektrik enerjisine çevirerek elektrikle çalışan bölümlerin beslenmesine ve bataryanın şarj olmasını sağlamaktadır. Alıcıların elektrikten beslenme işlemi, şarj sistemi sayesinde gerçekleşmektedir. Aracın motorunun çalışmadığı durumlarda aracın elektrik kaynağı batarya ile temin edilmektedir.
Birçok alternatör arızası, kolay bir şekilde tespit edilmektedir. Elektriksel arızalar giderilmediği takdirde akü ve elektrikle çalışan diğer bölümler ciddi anlamda hasar almaktadır.

3. Sigorta ve rölelerin kontrolü
Sigortalar; elektrik sistemini yüksek akımlara karşı koruyucu görevi görmektedir. Aracın elektrik sistemlerinde oluşabilecek kısa devrenin, yangın tehlikesi oluşturmaması için sigorta bölümleri aktif olarak çalışmaktadır. Araçtaki sigorta attığı zaman yerine aynı amperde bir başka sigorta takılmaktadır. 
Röleler, yüksek akım geçen örneğin, korna ve far gibi devrelerin güvenli bir hale getirmek için kullanılan şalterlerdir. 

4. Marş motoru kontrolü
Aracın motorunu harekete geçiren sistem marş sistemidir. Marş sistemi; batarya, marş motoru, kontak anahtarı, marş şalteri, marş selenoidi, volan ve dişlilerden oluşmaktadır. Marş motoru, araçtaki elektrik enerjisini harekete çeviren ve doğru akımla çalışan elektrik motorlarıdır.
Bursa oto elektrik hizmeti için Osmangazi oto elektrik uzmanlarımız Bursa Bosch car servis garantisinde Otoklinik olarak hizmet vermektedir.

İlgili Konular

Araç kısa far ayarı nasıl yapılır?

Araç kısa far ayarı nasıl yapılır?

Sürücülerin çoğu araçların kullanım süresi boyunca far ayarı nasıl yapılır? Sorusuyla karşılaşmaktadır. Far, araçların ve karşıdan gelenin görülebilmesi için çalışan ve araç güvenliğini oluşturan temel bölümlerden biridir. Far sisteminin bozulması veya ayarlarının oynaması durumda yetkili bir araç servisinden konu ile ilgili yardım alınmalıdır. Far Ayarının Bozuk Olduğu Nasıl Anlaşılır? Far ayarının bozuk olup olmadığı yapılan far testi ile belli olmaktadır. Yıl içerisinde araçlara yapılan periyodik bakımlar sırasında far temizliği, ampul değişimi gibi işlemler sırasında...

Rehbere git

Triger kayışı bittiğini nasıl anlarız?

Triger kayışı nedir; diğer bir adı zamanlama kayışı olarak bilinen triger kayışı, motorun çalışmasını sağlayan en önemli parçalardan biridir. Triger kayışı, sadece motorun performansı değil güvenliği açısından da kritik bir noktadadır. ? Triger kayışı aracın önemli bölümlerinden biri ile eş güdümlü çalıştığı için bakımı oldukça önemlidir. Triger kayışı, krank milinden topladığı hareketi, egzantrik miline ileterek subapların kolay bir şekilde açılıp kapanmasını sağlamaktadır. Aracın kalbi motor gibi düşünüldüğünde triger kayışı damarları oluşturmaktadır. Motorun çalışması...

Rehbere git
Triger kayışı bittiğini nasıl anlarız?
Silecek neden iyi silmez?

Silecek neden iyi silmez?

Sileceklerin iyi silmemesi; 1. Silecek tam basmıyor 2. Silecek tam silmiyor 3. Silecek lastiğinde sertleşme Silecek lastiğinde sertleşme; sertleşme sorununa çözüm olarak yapılması gereken ilk şey ılık suyla silecek lastiğinin silinmesidir. Bunu yaparken bezde siyahlıklar görülecektir. Silecek lastiğinin camla temas ettiği noktada grafit yapısı olduğundan kaynaklı beze siyah lekeler bulaşmaktadır. Bunu bilmeyen çoğu araç sahibi, her aracı yıkadığında, silecekleri kafasına göre silerek ömrünü kısaltmaktadır. Sertleşen lastiği yumuşatmak için bebek kremi kullanılmaktadır. ...

Rehbere git

Trafik kazası sonrası neler yapılmalı?

Trafiğin yoğun olması veya kurallara uymayan sürücülerin varlığı trafikte hatalı durumların oluşmasına sebep olmaktadır. Maddi hasarlı kazalardan sonra bir takım prosedürleri uygulamak oldukça önemlidir. Kaza sonrasında kaza tespit tutanağı düzenlemek ilk aşama olsa da polisi beklemek gerekebilmektedir. Örneğin, sürücünün ehliyetinin olmaması, sürücünün 18 yaş altı olması veya alkollü olması gibi durumlar kaza tespit tutanağı ile çözülebilecek durumlar değildir. Bazı durumlarda polisin işlemlere dahil olması gerekir.

Rehbere git
Trafik kazası sonrası neler yapılmalı?