Abs Fren Sistemi

Abs Fren Sistemi

ABS’nin açılımı Anti-lock Braking System olarak açıklanır. ABS fren sisteminin çalışma prensibini detaya inmeden kısaca açıklamak gerekirse araçların ani frenleme anında frenlerinin kilitlenerek kaymasını ve bunun sonucunda oluşabilecek kazaları önlemek adına akıllı sensörler sayesinde daha yumuşak ve kontrollü bir frenleme sağlamaktır.

Günümüz araçlarında hız limitlerinin artmasıyla üreticilerin en önem verdiği hususlardan birisi de güvenlik olmuştur. Bunun sonucu olarak hızı artmış olan araçlarda da en önemli nokta aracın durabilme kabiliyetidir. ABS fren sistemi bu noktada araç kullanıcıları için gerek kötü hava koşullarında gerekse ani trafik durması gibi anlarda şoföre kontrollü bir frenleme yaptırarak ufak bir manevrayla olası kazaların önüne geçme imkânı sağlamaktadır.

ABS Fren Sistemi Nasıl Çalışır?

ABS fren sisteminin nasıl çalışacağını anlamak için öncelikle bu sistemin sahip olduğu parçaları incelemek gereklidir;
  • Elektrik kontrol ünitesi (ECU)
  • Hidrolik Kontrol Ünitesi
  • Hız sensörleri
  • Valfler
ABS fren sistemindeher bir tekerlekte bir hız sensörü bulunur. Araçta fren kilitlenmesi gibi bir durum olduğunda aracın tekerleri farklı bir hıza sahip olmaktadır. Hız sensörleri bu bilgiyi tekerleklerden alarak Elektrik kontrol ünitesine işlemektedir. Elektrik kontrol ünitesi ise buradan aldığı bilgi ile Hidrolik kontrol ünitesine sinyal yollamaktadır. Hidrolik kontrol ünitesi ise buradan aldığı sinyal ile valfler yardımıyla frenlere bir bas-çek prensibi uygulatır. Bu bas-çek prensibi sayesinde tekerlekler olabildiğince benzer hızlarla 0 km/h hızına kadar düşürülerek durma sağlanır.

Abs Fren Sistemi Çalışmazsa Ne Olur ?

ABS sisteminin çalışmaması durumunu incelemeden önce normal frenleme ile ABS’li frenlemenin farkını anlatmakta fayda vardır. ABS’ye sahip olmayan bir araçta ani fren yapıldığında aracın kötü hava ve yol şartlarına da bağlı olarak spin atma ihtimali mümkündür. ABS’ye sahip bir araç ise bas-çek prensibi uygulayarak kontrollü bir şekilde dururken sürücüye bu anda manevra imkânı verir. ABS’siz bir araçta sürücü kontrolü çok düşük olmaktadır. ABS çalışmazsa olacaklar ise şunlardır;
  • ABS devre dışı kaldığında ABS’ye sahip olmayan araçlarla aynı şekilde frenleme sağlayabilir.
  • Sürücü kötü hava ve yol şartlarına bağlı olarak kontrolü kaybeder ve kaza yapabilir.
  • Olası bir kaza sonucu can ve mal kaybı yaşanabilir.
Araçlarımızda hız limitlerinin artmasıyla önemli hususlardan birisi de güvenlik olmuştur. Bursa abs fren uzmanlarımız güvenliğiniz için çalışmaktadır.

İlgili Konular

MAF Sensörü Arızası

MAF Sensörü Arızası

Rehbere git

Silecek neden iyi silmez?

Sileceklerin iyi silmemesi; 1. Silecek tam basmıyor 2. Silecek tam silmiyor 3. Silecek lastiğinde sertleşme Silecek lastiğinde sertleşme; sertleşme sorununa çözüm olarak yapılması gereken ilk şey ılık suyla silecek lastiğinin silinmesidir. Bunu yaparken bezde siyahlıklar görülecektir. Silecek lastiğinin camla temas ettiği noktada grafit yapısı olduğundan kaynaklı beze siyah lekeler bulaşmaktadır. Bunu bilmeyen çoğu araç sahibi, her aracı yıkadığında, silecekleri kafasına göre silerek ömrünü kısaltmaktadır. Sertleşen lastiği yumuşatmak için bebek kremi kullanılmaktadır. ...

Rehbere git
Silecek neden iyi silmez?
Direksiyon Kilitlenmesi

Direksiyon Kilitlenmesi

Direksiyon kilitlenmesi araç yolda iken gerçekleşirse çok hayati bir tehlike ortaya çıkabilir.

Rehbere git

Trafik kazası sonrası neler yapılmalı?

Trafiğin yoğun olması veya kurallara uymayan sürücülerin varlığı trafikte hatalı durumların oluşmasına sebep olmaktadır. Maddi hasarlı kazalardan sonra bir takım prosedürleri uygulamak oldukça önemlidir. Kaza sonrasında kaza tespit tutanağı düzenlemek ilk aşama olsa da polisi beklemek gerekebilmektedir. Örneğin, sürücünün ehliyetinin olmaması, sürücünün 18 yaş altı olması veya alkollü olması gibi durumlar kaza tespit tutanağı ile çözülebilecek durumlar değildir. Bazı durumlarda polisin işlemlere dahil olması gerekir.

Rehbere git
Trafik kazası sonrası neler yapılmalı?